Yabancı Ülke Mevzuatına Göre Kurulan Şirketlerde Çalıştırılan Türk İşçilerin Sosyal Güvenlik Hakları

Türk işverenler ve girişimciler tarafından yurtdışına türk işçilerin götürülüp çalıştırıldıkları hepimizin bildiği bir olgudur. Ancak bu çalışma çeşitli şekillerde meydana gelebilmektedir.

1.Türk Kanunlarına göre kurulan şirketlerin girişimcileri tarafından yurtdışına işçi götürülebilir. Bunun ise iki şekli vardır;

-Sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığımız ülkelere götürülen işçiler. Bu ise geçici görevlendirme ile veya sürekli çalışmak için olabilir.

-Diğeri ise sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamadığımız ülkelere geçici görevlendirme ile veya sürekli

götürme şeklinde olabilir.

2-Türk Vergi Kanunlarına tabi olan veya olmayan mükellefler tarafından yabancı ülke mevzuatına göre kurulan şirketler vasıtası ile işçi götürme.

Bu işçilerin işverenleri ile aralarında yaşanan sorunlar ise Türk hukuk sisteminde bulunan iki önemli kanun açısından değerlendirmek gerekir. İş Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kanunu.

İş Kanunu Açısından Değerlendirme;

Türk kanunlarına göre vergi mükellefi olanların yurtdışına geçici olarak işçi götürmelerinde Türk kanunlarının uygulama alanı bulduğu ve ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, fazla çalışma alacağı v.s gibi uyuşmazlıklar Türk kanunlarına göre belirlenmektedir.

-Türk Vergi Kanunlarına tabi olan veya olmayan mükellefler tarafından yabancı ülke mevzuatına göre kurulan şirketler ile yurtdışında sürekli çalıştırılmak için götürülen işçilerin götürülme halinde; Yargıtay’ın yerleşmiş kararları göstermektedir ki, ister Türkiye’de kurulan bir firma olsun ister Türkler tarafından yabancı ülkede, yabancı ülke mevzuatına tabi şirketler olsun, yabancı firma ile Türk girişimci arasında organik bağ tespit edilirse işçilik alacaklarından doğan uyuşmazlıklar Türk mahkemelerinde çözümlenebilir. Ancak uygulanacak olan kanun işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisine bağlı olarak 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanuna göre Türk Hukuku yerine işin görüldüğü yerin mevzuatı dikkate alınabilir.

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu"na Açısından:

Yargıtay kararlarına baktığımızda; Türk Kanunlarına göre vergi mükellefi olanlar tarafından sosyal güvenlik sözleşmesi olan veya olmayan ülkelere geçici işçi götürme halinde Türk Mahkemelerinin yetkili olduğu ve uyuşmazlıkların çözümünde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerinin uygulanması gerektiği açık olarak ifade ediliyor.

Sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere sürekli olarak çalışmak üzere işçi götürmede ise 5510 sayılı kanunun 5. maddesinin g bendinin uygulama alanı bulacağı kanunda tartışmaya yer vermeyecek şekilde açıktır. Ancak sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelere sürekli olarak çalıştırılmak üzere işçi götürülmesinde ise sözleşme kurallarına göre işlem yapılır.

Ancak İş Kanunu"nun aksiye 5510 sayılı kanuna göre ister Türkiye’de kurulan bir firma olsun ister Türkler tarafından yabancı ülkede, yabancı ülke mevzuatına tabi şirketler olsun, yabancı firma ile Türk girişimci arasında organik bağ tespit edilirse bile şirket yabancı ülke mevzuatına tabi şirketlerde 5510 sayılı kanun uygulama alanı bulmamaktadır.

Soru Sor
' Yabancı Ülke Mevzuatına Göre Kurulan Şirketlerde Çalıştırılan Türk İşçilerin Sosyal Güvenlik Hakları' konusu ile ilgili sorunuz için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz. Uzmanlarımız sorduğunuz soru ile ilgili sizlere dönüş sağlayacaklardır.

Soru Sor