Kısa Vadeli Sigorta Kollarından Sağlanan Yardımlarda Zamanaşımı ve Hakkın Düşmesi

5510 sayılı Kanunun 97 nci maddesine göre kısa vadeli sigorta kollarından kazanılan haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşmektedir. Geçici iş göremezlik ödeneklerinde hakkın doğduğu tarih; geçici iş göremezlik ödeneğine esas istirahat raporunun sona erdiği tarih olarak kabul edilmektedir. Sağlık hizmeti sunucuları tarafından istirahatine lüzum görülen sigortalılara ödenmesi gereken geçici iş göremezlik ödenekleri istirahat süresinin sona erdiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde sigortalı tarafından talep edilmediği takdirde ödenek hakkı düşecektir.

 

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi için öngörülen genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartının beş yıllık sürede yerine getirilmesi halinde ödenmemiş geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmektedir. 

 

Kurum tarafından sigortalılar adına MOSİP kayıtlarına aktarılan ödenekler sigortalılar tarafından Kurumca belirlenmiş olan süre içerisinde tahsil edilmez ise Kurum hesaplarına geri aktarılmaktadır. Ancak sigortalılar tarafından 5 yıllık hak düşürücü süre içerisinde talep edilmesi halinde geçici iş göremezlik ödenekleri ödenecektir. 

 

Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler ile ilgili olarak aklınızdaki tüm soruların cevaplarını öğrenmek ve böylece haklarınızı daha iyi kullanabilmek için isveren@bibilenvar.com ve info@bibilenvar.com adreslerinden bizlere ulaşabilirsiniz.



Soru Sor
'Kısa Vadeli Sigorta Kollarından Sağlanan Yardımlarda Zamanaşımı ve Hakkın Düşmesi' konusu ile ilgili sorunuz için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz. Uzmanlarımız sorduğunuz soru ile ilgili sizlere dönüş sağlayacaklardır.

Soru Sor