Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin İşveren Prim Borçlarından Mahsup Edilmesi

Bilindiği üzere, çalışanların istirahatli olduğu süre içerisinde işverenlerin sigorta primi ve maaşları ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bununla birlikte uygulamada, çalışanın mağdur olmaması amacıyla, işverenler eksiksiz ödeme yapmaya devam etmekte ya da çalışanın SGK’dan ödemesini aldığı geçici iş göremezlik ödeneklerinin şirkete iadesini talep etmektedirler. 2016/21 sayılı Genelge’nin 6.2. fıkrasında belirtilen değişiklik ile (10/7/2018 tarihli ve 2018/26 sayılı Genelge), SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneklerinin çalışan hesabına yatırılması yerine işverenin borçlarına mahsup edilmesi olanağı getirilmiştir.

Daha önce sadece toplu iş sözleşmesi ve kamu işyerleri için olan bu uygulama artık tüm işverenlere sağlanmakta, işveren tarafından sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi ve ödeme belgesinin SGK’ya ibraz edilmesi halinde, SGK tarafından hesaplanarak bulunacak geçici iş göremezlik ödeneği toplamı, işverenin SGK’ya olan borcuna, borcun olmaması hâlinde ise ilk prim borcuna mahsup edilmektedir. İşyerinin kapanmış olması hâlinde ise tutarlar iade edilmektedir. 

Uygulamadan yararlanabilmek için, mahsuplaşma talebinde bulunan işverenlerin SGK ile “Mahsuplaşma Protokolünü” imzalaması; akabinde SGK tarafından protokol ve iş yeri bilgilerinin Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı’na gönderilmesi gerekmektedir. Birden fazla iş yeri bulunan işverenlerin her iş yeri için ayrı protokol imzalamasına gerek olmayıp, işverenin hangi iş yerlerinin bu kapsamda olacağını belirttiği tek bir protokol yeterlidir.

Uygulamadan Yararlanma Şartları

Uygulamadan faydalanabilmek için şu 3 şartın gerçekleşmiş olması gerekir.

-       İstirahatli sürelerde çalışanlara hak ettiği ücret tam olarak ödenmeli,

-       Çalışanların istirahatli olduğu sürelerde sigorta prim matrahı ve gün sayısı eksiksiz bildirilmeli

-       APHB/MPHB’de “sigortalı istirahatli sürede fiilen çalışmamıştır” kutucuğu işaretlenmelidir.

Bu uygulamada, SGK tarafından çalışanlara iş göremezlik ödeneği doğrudan çalışan hesabına değil, işverenin borçlarına mahsup edilmektedir.

Bu sistemde maktu ücret uygulamasında olduğu gibi işçi ücretini tam alıp geçici iş göremezlik ödeneğini işverene iade etmeyecek; SGK ile yapılan anlaşma gereğince bu ödenekler sigortalıya yatmadan cari ay primlerinden mahsup edilecektir. Başka bir ifade ile raporlu olan bir personelin SGK’ ya bildiriminin tam ve eksiksiz yapılması halinde, SGK tarafından personele yatırılacak olan ödenek tutarı doğrudan işverene aktarılarak mahsup sağlanacaktır.


Mahsuplaşma İşlemlerine İlişkin Protokol İçin Tıklayınız 


Sigortalılık işlemleri ile ilgili eksiksiz bilgi ve danışmanlık için info@bibilenvar.com ve isveren@bibilenvar.com e-posta adreslerine mail atabilirsiniz. 


Soru Sor
'Geçici İş Göremezlik Ödeneklerinin İşveren Prim Borçlarından Mahsup Edilmesi' konusu ile ilgili sorunuz için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz. Uzmanlarımız sorduğunuz soru ile ilgili sizlere dönüş sağlayacaklardır.

Soru Sor