Doğum Yardımı Yönetmeliği, 10/04/2025 tarihli ve 32866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış, söz konusu Yönetmelik ile doğum yardımının uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlenmiştir.
Doğum Yardımı Şartları
* 1 Ocak 2025 tarihinde ve sonrasında canlı doğan çocuğun olması.
* Annenin veya babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı olması.
* Türkiye"de ikamet edilmesi.
* Başvuru yerlerine usulüne uygun olarak başvuru yapılması.
Başvuru Sürecindeki Önemli Hususlar
* Doğum yardımı başvurusu çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemine (KPS) kaydının ardından, çocuğun sağ olması şartıyla ilk çocuk için 12 ay içinde, diğer çocuklar için 5 yaşını tamamlayıncaya kadar başvuru yerlerine yapılır.
* Anne Türk vatandaşı ve sağ ise başvuru, anne tarafından ya da anne adına baba tarafından yapılır. Annenin Türk vatandaşı olmaması veya vefat etmiş olması hâlinde ya da Bakanlıkça belirlenecek zorunlu hâllerde başvuru, Türk vatandaşı olan baba tarafından veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından yapılır.
* Başvurulular sistem üzerinden en geç 15 gün içinde sonuçlandırılır.
* Çocuk sayısının tespitinde, 01/01/2025 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da dikkate alınır.
Ödemeye İlişkin Usul ve Esaslar
* Doğum yardımı, sistem üzerinden onaylandıktan sonra başvurunun yapıldığı ay itibarıyla ödenir.
* Doğum yardımı ödemeleri 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 2 nci maddesi kapsamında muhtaçlık şartı aranmaksızın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan yapılır
Doğum Yardımı Tutarları
Yönetmelik kapsamındaki gerekli şartları taşıyanlara;
* Birinci çocuk için tek seferlik 5.000 TL,
* İkinci çocuk için başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar (altmışıncı ay dâhil) aylık 1.500 TL,
* Üçüncü ve sonraki çocuklar için başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar (altmışıncı ay dâhil) aylık 5.000 TL, tutarında doğum yardımı yapılacaktır. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilemez.
Doğum Yardımına İtiraz, Durdurulma, Kesilme, İade ve Sonlandırma İşlemleri
Doğum yardımının uygulanmasına ilişkin her türlü itirazlar, sistem üzerinden yapılır ve itiraz tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından sonuçlandırılır. Doğum yardımı ödemesi devam ederken, kendisine ödeme yapılan hak sahibinin ölümünün tespiti halinde, takip eden aydan itibaren doğum yardımı ödemesi geçici olarak durdurulur. 6 ay içinde yeni hak sahibi tarafından tekrar başvuru yapılması halinde, doğum yardımının durdurulduğu tarihten geçerli olmak üzere yeniden başlatılır ve ilk ödeme döneminde tamamı ödenir.
Doğum yardımı ödemesi çocuğun ölümü halinde ya da hak sahibi olan anne veya baba ya da çocuğun, ikametlerini başka bir ülkeye aldıklarının tespiti halinde, takip eden aydan itibaren kesilir. Doğum yardımının 6 ay boyunca aralıksız olarak ödemeye aracılık yapan kuruluşlardan çekilmediğinin tespiti halinde, takip eden aydan itibaren yardım kesilir ve Bakanlığa iade edilir. Doğum yardımına esas çocuk 5 yaşını tamamladığında (altmışıncı ay dahil) doğum yardımı ödemesi sonlandırılır.
İlgili Yönetmelik için lütfen tıklayınız.