Doğum Borçlanması İle Emekliliğinizi Öne Çekin

Doğum borçlanması ile emekliliği öne çekin dediğimizde olur mu öyle şey dediğinizi duyar gibiyiz :) doğum borçlanması hesaplama,  doğum borçlanması sorgulama, doğum borçlanması nasıl yapılır, 4a doğum borçlanması başvurusu, e-devlet doğum borçlanması nasıl yapılır gibi sorularınıza cevap bulacağınız, kısaca doğum borçlanması rehberi yazımız sizlerle. 

5510 sayılı Kanuna göre, sigortalı kadın en fazla 3 kere doğum borçlanması yapabilir. Bu her 3 doğumda da iki yıllık(720 Gün) süre borçlanılabilir. Sigortalı kadınlar toplam da 6 yıl (2160 Gün) borçlanma yapabilir.


Borçlanma Süreleri Nelerdir?

Sigortalı kadının doğumdan sonraki 8 haftalık, çoğul gebelik halinde ise 10 haftalık süreleri,  dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam 2 yıllık süre borçlanılabilir.

– Kadınların doğum nedeniyle raporlu olduğu dönemler borçlanılabilir. Ancak doğum raporunun bitmesinin ardından çalışmaya devam etmiş ise, çalıştığı dönemler borçlanılamaz. 

– Doğum borçlanması yapılabilmesi için çocuğun sağ olarak doğması gerekmektedir. Eğer sağ olarak doğup daha sonra vefat ettiyse vefat edene kadarki kısımlar borçlanılabilir. 

– Kadın ilk doğumunu yaptıktan sonra 2 sene geçmeden ikinci çocuğunu doğurduysa, ilk doğumdan ikinci çocuğun doğmasından sonraki 2 senenin toplamı kadar borçlanma yapabilir. 


Doğum Borçlanması İle Emekliliğinizi Öne Çekin

Kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) veya (c) bendi kapsamında doğum

borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının borçlanma işleminin yapılabilmesi için doğumdan önce;

– (a) bendi kapsamında tescil edilmiş ve adına kısa veya uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim bildirilmiş/tahakkuk etmiş olması,

– (b) bendi kapsamında prim ödemesine bakılmaksızın tescil edilmiş/tahakkuk etmiş olması,

– (c) bendi kapsamında tescil edilmiş olması,

gerekmektedir.

Kadının ilk işe giriş tarihi doğumdan önce ise, doğum borçlanması yapabilir. Ancak bu durum sigortalı kadına prim günü kazandırır. Yaşını geriye çekmez. Emeklilik için yaşını doldurmuş ancak prim günü yeterli olmayanlar için avantajlı bir durum olacaktır.

Sigortalı kadınların ilk defa işe giriş yapmadan yani uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmadan önceki doğumları için borçlanma tek bir durumda mevcuttur o da staj yapılması durumudur.

Staj yapan kadın sigortalıların doğum borçlanmasıyla emeklilik yaşını öne çekme ihtimali bulunmaktadır. İş hayatına staj yaparak başlayan ve bu dönemde adına kısa vadeli sigorta kolları primi yatan kadın sigortalılar daha sonra uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladıkları süre içerisindeki doğumlarını borçlanabilirler.

Bu durumda, ilk kez uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladıkları tarih borçlandıkları süre kadar geri gelir. Bu da emeklilik yaşını öne çeker. Örneğin, 25 Mayıs 1994 tarihinde staj girişi olan ve bu sürede adına kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenen kadın sigortalı, 25 Mayıs 1997 tarihinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak işe girmiş ise bu girişi nedeniyle 54 yaşında, 5.975 prim günü ve 20 yıl sigortalılık şartıyla emekli olabilecektir. Bu kadın sigortalının 25 Mayıs 1995 tarihinde gerçekleştirdiği doğumu borçlanma hakkı bulunmaktadır. Doğum borçlanması sonrası ilk kez uzun vadeli sigortalı olduğu tarih iki yıl geriye gidecektir.

Doğum Borçlanması Başvurusu 

E-devlet doğum borçlanması başvurusunu https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-dogum-borclanmasi-basvurusu linki üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 
Doğum borçlanmasını dilerseniz kendi adınıza dilerseniz de hak sahibi olduğunuz kişi adına yapabilirsiniz. 


Doğum Borçlanması Süreleri
Doğum borçlanmasını aşağıdaki süreler üzerinden yapabilirsiniz.

- Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
- Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir.) borçlanabilir.
- Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra  adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır
- Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.
- İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.


2022 Doğum Borçlanması Tutarı

2022 doğum borçlanması tutarını yani doğum borçlanması hesaplama tutarı borçlanması başvuru tarihindeki brüt asgari ücret üzerinden yapılmaktadır. Bir günlük doğum borçlanması 1 günlük asgari ücret ile tavan ücret arasında değişmektedir. 
Günlük; minimum tutar 69,02 TL, maksimum tutar 517,68 TL
1 çocuk için minimum tutar: 49694,40 TL maksimum tutar 372.729,60 TL 

2023 doğum borçlanması tutarı 2023 asgari ücret üzerinden hesaplanacaktır. Dolayısı ile 2022 doğum borçlanması tutarı 2023 doğum borçlanması tutarına göre daha avantajlı olacaktır. Aralık ayı sona ermeden 2022 doğum borçlanmasına başvurulması önerilmektedir. 

Soru Sor
'Doğum Borçlanması İle Emekliliğinizi Öne Çekin' konusu ile ilgili sorunuz için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz. Uzmanlarımız sorduğunuz soru ile ilgili sizlere dönüş sağlayacaklardır.

Soru Sor