Doğum Parası Ne Zaman Yatar

Doğum Parasını Hak Etmenin Şartları Nelerdir?



5510 sayılı Kanunda geçici iş göremezlik ödeneği olarak geçen bu kavram sigortalı kadınlar tarafından çokça merak edilmektedir. Buna göre;


– Kadın sigortalının doğumdan önceki 8 haftaya kadar sigortalılık niteliğinin sona ermemesi yani çalışıyor olması gerekmektedir


– Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün çalışmış olması gerekmektedir.


– İstirahat süresi içinde iş yerinde çalışmamış olması gerekmektedir


– Doğum olayının gerçekleşmiş olması gerekmektedir


5510 sayılı Kanunda geçici iş göremezlik ödeneği olarak geçen bu kavram sigortalı kadınlar tarafından çokça merak edilmektedir.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar 

Sigortalıların doğum paraları gerekli işlemlerin yapılması ile birlikte SGK ile Ziraat Bankası arasında yapılan protokol gereği her ayın 8’i ile 14’ü arasında Ziraat Bankasında hesabı olanların hesap numaralarına, hesabı olmayanların ise TC kimlik numaralarına havale yapılmak suretiyle ödenmektedir. Sigortalıların geçici iş göremezlik ödenekleri hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için kurum ünitelerine gelmelerine gerek kalmaksızın postanelere başvurarak alacakları e-Devlet şifresi ile İnternet ortamında giriş yaparak ekrana gelen sayfada e-Hizmetler Sosyal Güvenlik Kurumu 4/a ve 4/b İş Göremezlik Ödemesi Görme linkinden ödeneklerinin ne aşamada olduğunu Ziraat Bankası şubelerine aktarılıp aktarılmadığını görmeleri mümkündür.

Ancak, 20 Temmuz 2017 tarihinden itibaren doğum paraları, rapor paraları, süt paraları gibi ödemelerin günlük olarak PTT şubelerinden yapılacağını ve sigortalıların kendilerine yapılan ödemelerin takibini e-devletten yapabileceklerini Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı bir duyuru da belirtmiştir. 

Sonuç olarak, doğum parası analık nedeniyle alınan istirahat raporunun bitmesinin ardından 10-15 günlük süre içerisinde PTT şubelerinden yatacaktır. Ödemenin yapılıp yapılmadığının takibi de e-devlet üzerinden yapılabilecektir.

Örneğin; doğum öncesi rapor, doğumdan sonra 10-15 günlük sürenin geçmesiyle, doğum sonrası rapor ise bu rapor süresinin bitmesiyle birlikte 10-15 günlük sürede toplamda iki parça halinde PTT şubelerinden yatacaktır.

Soru Sor
'Doğum Parası Ne Zaman Yatar ' konusu ile ilgili sorunuz için lütfen aşağıdaki formu doldurunuz. Uzmanlarımız sorduğunuz soru ile ilgili sizlere dönüş sağlayacaklardır.

Soru Sor